Volop kansen in Chinese varkensketen voor Nederlandse bedrijfsleven

 

De grootste uitdagingen in de ontwikkeling van varkenshouderij in China zijn ziektebeheersing, productie-efficiëntie en voerefficiëntie. Om hieraan tegemoet te komen is het naast technieken voor bijvoorbeeld huisvesting, fokkerij en voer, ook belangrijk bewustwording te bevorderen en hulpmiddelen voor managementondersteuning te bieden.

De Chinese overheid stimuleert de ontwikkeling van professionele productie- en verwerkingsbedrijven in de gehele keten. Toenemende arbeidskosten en schaalgrootte leiden tot industrialisatie en behoefte aan arbeidsbesparende technieken in alle fasen van de varkensproductieketen in China. Dit biedt kansen voor het Nederlandse bedrijfsleven om te voorzien in technieken en machines in de keten en de kennis voor optimaal gebruik ervan, zoals huisvesting, dieridentificatiesystemen, kennis van veevoersamenstelling, vleesbewerkingstechnieken, management van ketenlogistiek, traceerbaarheids- en benchmarksystemen en opleidingen voor efficiëntie-georiënteerde managers. Marktbenadering is lastig; het is daarom belangrijk dat bedrijven gezamenlijk optrekken. Hier hebben vooral MKB-bedrijven baat bij.

LEI Wageningen UR beveelt tevens het Nederlandse bedrijfsleven aan om een concept te ontwikkelen voor kwaliteitsvlees dat onder merknaam verkocht kan worden aan de midden- en hogere klasse, stedelijke Chinese consumenten. De topsector Agri&Food zal dit business concept, samen met geïnteresseerde bedrijven, verder ontwikkelen.