Rik start export van cacao uit Congo naar België dankzij vastgebonden gsm
Belgische pralines
Nu wil hij de lokale boeren warm maken om hun eerlijk geteelde cacao te exporteren naar België. De voorbije drie weken was hij daarvoor samen met een vertegenwoordiger van een groot Belgisch chocoladebedrijf ter plaatse, voor een handelsmissie zeg maar. ‘Het is de bedoeling dat we vanaf volgend jaar vanuit de regio Bikoro cacao uitvoeren naar ons land, om er Belgische chocoladerepen en pralines mee te maken.’
Tot vorig jaar zou dat onmogelijk geweest zijn, want nergens in het dorp was er een telefoonverbinding. ‘De dichtstbijzijnde gsm-mast bevindt zich op 60 kilometer van Mooto. Heel toevallig hebben nu één enkel plekje in het dorp gevonden, in een open stuk met veel water en weinig bomen, waar we toch verbinding hebben met het mobiele telefoonnetwerk’, zegt Rik. ‘We hebben er een paal in de grond geklopt en er een gsm aan vastgebonden, op een hoogte van twee meter. Alleen daar werkt de gsm. Enkele centimeters hoger of lager valt het signaal weg.’
Economisch is de nieuwe telefooncel volgens Rik van levensbelang voor het dorp. ‘Vroeger konden we alleen brieven schrijven, die vaak wekenlang onderweg waren. Zo kun je niet werken. Dankzij onze nieuwe telefooncel hebben we nu permanent contact met België en de rest van de wereld. Vlotte communicatie is onontbeerlijk vandaag.’
Apenvlees
In Mooto wordt Rik overigens op handen gedragen. ‘Monsieur Rikkie’, zo noemen ze hem ginder. ‘Ik word er ontvangen als een koning’, bekent Rik. ‘Hoewel de mensen straatarm zijn, bieden ze me overal spontaan een slaapplaats en eten aan. Ik moet dan wel eten wat de pot schaft, meestal maniok met vlees van krokodillen of apen. Hoe apenvlees smaakt? Heel taai, maar best lekker.’
Om geld in te zamelen voor zijn ontwikkelingsproject in Congo organiseert zijn zoon Guy Raeymaekers (33), uitbater van café Bikoro in Retie-Schoonbroek, komende zondag een koers voor wielertoeristen rond de kerktoren van Schoonbroek. De start- en aankomstmeet ligt voor de deur van de parochiezaal. Vier dagen later, op donderdag 3 oktober, is er nog een Soirée Congolaise in GC Den Dries in Retie, waar je kan proeven van Congolese muziek, kunst en... een heerlijke ‘Congomaaltijd in buffetvorm’ van kip in palmolie, maniok, bakbananen en inlandse groenten.