Samenwerking agro en hightech leidt tot hogere omzet en winst

www.foodholland.nl

Samenwerking agro en hightech leidt tot hogere omzet en winst

De marges die Nederlandse tuinders en boeren maken zijn door de hoge productiviteit én door de macht van de retail dun. Dientengevolge wordt er de laatste jaren minder geïnvesteerd. Door de topsectoren Agrofood en Tuinbouw & Uitgangsmaterialen enerzijds en High Tech Systemen en Materialen anderzijds onderling te verbinden kan de Nederlandse economie een stevige impuls krijgen. Dat blijkt uit een onderzoeken van de brancheorganisaties NEVAT en Federatie Agrotechniek en ABN AMRO. Sectoroverschrijdende samenwerking zou 16% meer omzet en 13% meer winst dan gemiddeld in de branche opleveren.

Uit de eerste resultaten valt te concluderen dat het 'ecosysteem High Tech Agrosystems (HTA)' niet eenvoudig te realiseren is, maar zeer zinvol. Niet eenvoudig, want de agrotechnische bedrijven die nu de primaire sector van haar technologie voorzien zijn over het algemeen nog vrij sterk verticaal geïntegreerd.

Ketenintegratie en -optimalisatie nog in de kinderschoenen
Theo Vulink, branchemanager van de Federatie Agrotechniek, constateert dat ketenintegratie en -optimalisatie nog in de kinderschoenen staan. En dat heeft in zijn optiek veel te maken met de angst de regie over innovatietrajecten te verliezen, afhankelijk te worden. 'Het gevoel leeft dat men zijn pincode moet afgeven als men toeleveranciers toelaat tot een discipline die men tot nog toe zelf heeft gecoverd. Zo zijn er nog veel leden die zelf veel metaalbewerking doen, terwijl een gespecialiseerde metaalbewerker het waarschijnlijk sneller, beter en goedkoper kan.' Dat terwijl de eindklant – de boer en de tuinder – een brede oplossing wil die kosten bespaart en meer toegevoegde waarde oplevert.

Agrotechnische ondernemingen moeten een keuze maken, aldus Vulink: 'Of specialiseren in een bepaald product of proces en die rol van werktuigsupplier of leverancier van modulen en onderdelen ofbepaalde bewerkingen op je nemen. Of je verbreden tot system integrator.' In beide gevallen kan de veeleisende klant vervolgens alleen nog goed worden bediend met veel kennis – mechatronica, vision, softwareontwikkeling, et cetera – en dan resteert er geen andere optie dan op een enkel terrein nog zelf te ontwikkelen en te produceren en de rest samen te ontwikkelen met en in te kopen bij een beperkt aantal sleuteltoeleveranciers.

Financiering overheid
De innovatie in de agro verloopt in te kleine stapjes en gaat daardoor te langzaam, vindt Thomas Pehrson, directeur van Festo. Die traagheid is terug te voeren op de geringe marges die zowel de melkveehouderij als de tuinbouw maken, waardoor er te weinig geld is voor investeringen in nieuwe ontwikkelingen. 'Hier ligt een opdracht voor de overheid, om delen van de financiering voor de topsectoren Tuinbouw & Uitgangsmaterialen en Agrofood ten goede te laten komen aan deze vernieuwingstrajecten, voor bepaalde proeftuinen.'

'High Tech Agrosystems – 'Made in Holland' in het kwadraat'
Tijdens de NEVAT T&U manifestatie op 10 oktober wordt het rapport 'High Tech Agrosystems – 'Made in Holland' in het kwadraat', gepresenteerd. Deze ABN AMRO-uitgave bevat veel informatie over de agro-markt, de product-marktcombinaties die daarin te vinden zijn, hoe daar over samenwerking wordt gedacht en op welke technologie-gebieden samenwerking tussen de twee topsectoren tot nieuwe kansrijke innovaties kan leiden. En over wat sectoroverschrijdende samenwerking oplevert: 16% meer omzet en 13% meer winst dan gemiddeld in de branche.

bron: Link, september 2012