Export Roemenië

boek export internet

De Nederlandse export is in gevaar! Lees het boek!

Download hier de wereldwijd unieke app iEXPORT

Roemenië is bijna 6 keer zo groot als Nederland. In 1989 begon Roemenië met de overgang van het communisme naar een vrije markteconomie. Roemenië kwam in 2000 uit een drie jaar durende recessie door de sterke vraag vanuit de EU. Sindsdien is ook een begin gemaakt aan de privatisering en werd de inflatie aan banden gelegd. Nog steeds ondervinden buitenlandse onderneming last van de bureaucratie. Roemenië is nog steeds een erg arm land, 44% van de bevolking leeft onder de armoedegrens. De inflatie is 15% en de werkloosheid 7%. Het BBP groeit met 5% per jaar. De economie bestaat voor 13% uit landbouw, 38% industrie en 50% diensten.

Roemenië voert wereldwijd meer in (24 miljard dollar) dan uit (20 miljard dollar). De voornaamste handelspartners van Roemenië zijn Italië gevolgd door Duitsland, Rusland en Frankrijk. Nederland komt niet in dit rijtje voor, maar exporteert toch voor 580 miljoen euro naar Roemenië. Nederland importeert goederen voor een bedrag van 447 miljoen euro. Van de Nederlandse exporteurs exporteert 5% naar Roemenië. Kansrijke sectoren zijn agro, bouw, ICT, kleding en textiel, metaal(bewerkings)industrie en milieu. De laatste jaren zijn er veel producenten die hun productie delocaliseren naar Roemenië. Dit brengt kansen met zich mee voor de toeleveranciers van deze (vaak lichte) industrieën. Een groot deel van de investeringen van Roemeense bedrijven wordt besteed aan de aanschaf van nieuwe machines en technologie.

Roemenië kent grote regionale cultuurverschillen. Persoonlijk contact en begrip is erg belangrijk bij het zaken doen. Alleen telefonisch contact is niet genoeg. De beste manier om contacten te leggen is via gezamenlijke kennissen of op een beurs. Tijdens het zaken doen heerst vaak een informele sfeer en speelt tijd geen rol. Beslissingen worden in Roemenië nog meestal aan de top genomen. Daarom is het belangrijk om er achter te komen of uw gesprekspartner ook daadwerkelijk beslissingsbevoegdheid heeft. De Roemenen houden ervan om afspraken op korte termijn te maken en vinden het moeilijk om iets direct af te wijzen. Net als in veel voormalige communistische landen is er veel bureaucratie en ook corruptie. Roemenen maken vaak deel uit van verschillende informele netwerken, waarin tegengestelde belangen bestaan. Hierdoor kan soms terug worden gekomen op een beslissing die al genomen leek te zijn. Men draagt nette zakenkleding en 's avonds, bij het uitgaan, wordt er extra aandacht aan kleding besteed. Aan het begin van een bespreking wordt aan iedereen een visitekaartje gegeven en handen worden geschud. Na afloop van een bespreking schudt men elkaar nogmaals de hand. Vaak wordt voor aanvang van een bespreking de tijd genomen om over algemene zaken te praten. Veel jonge Roemenen spreken Engels en de oudere generatie spreekt Frans en soms Duits. Kleine relatiegeschenken zijn gebruikelijk.

Bron: fenedex.nl

EXPORT ROEMENIË