Hoe doe je zaken in Irak?

www.agentschapnl.nl

De zakelijke mores in… Irak

kaart Irak

‘Een ambitieus en commercieel ingesteld volk.’ Zakendoen in Irak volgens Sander Pielkenrood, directeur van de Pielkenrood Group.

 

“Irakezen willen zielsgraag zaken met je doen. En met het vele oliegeld lijken de mogelijkheden er soms onbegrensd. Bijna iedereen die je ontmoet, laat het voorkomen alsof hij een minister, burgemeester of zakenmagnaat kent waarmee hij je in contact wil brengen. Dat is natuurlijk niet zo. Maar soms zijn de Irakezen zo gespitst op handel, dat ze een te geflatteerd beeld geven van de werkelijkheid. Weet dus goed het kaf van het koren te scheiden. Dan is het een verrassend prettig land om zaken te doen.”

Oliereserve

Al sinds de jaren zestig doet de Pielkenrood Group zaken in het Midden-Oosten. Een voor de hand liggende markt voor de onderneming, die waterzuiveringen aan vooral de olie- en gasindustrie levert. Maar Irak – met een van de grootste oliereserves ter wereld – sloeg het bedrijf tot voor kort over. “Dat komt door het onuitnodigende politieke klimaat”, denkt Pielkenrood. “Het regime van Saddam Hoessein en de oorlogen. Irak blijkt echter een prettig land om zaken te doen, en is nu een van onze belangrijkste ontwikkelmarkten.”

Contacten natrekken

In 2008 werd Pielkenrood benaderd door een in Dubai wonende Irakees. Een man van in de zeventig, voormalig directeur van een Irakese olieraffinaderij. “Hij bracht ons in aanraking met een grote aannemer, die bouwt voor onder meer de olie-industrie in Irak. We hebben deze contacten zeer goed nagetrokken en alles bleek te kloppen. Uiteindelijk hebben we in Istanbul een contract gesloten, omdat het toen nog erg onrustig was in Irak.”

Wederopbouw en dadelpalmen

Later reisde de in Rusland wonende Pielkenrood alsnog naar Irak. Hij was aangenaam verrast. “In Bagdad heerst wel een gespannen sfeer. Maar in het noorden en zuiden is het prettig vertoeven. Men is er gastvrij, commercieel ingesteld en bereidwillig tot samenwerken. Bovendien zijn de mensen die voor 1980 zijn geboren veelal goed opgeleid en spreken ze perfect Engels. Tekenend voor de ambitie van het volk vond ik een project in het zuiden: bijzondere dadelpalmen, door Saddam Hoessein massaal gekapt, laat een universiteit nu op basis van oud weefsel weer groeien. Niet het eerste waar je aan denkt bij wederopbouw.”

Betalen voor kwaliteit

“Nederlanders hebben een te negatief beeld van Irak. Het is het meest democratische land in de regio, de werkeloosheid daalt en de economie groeit jaarlijks met negen procent. Natuurlijk, na de oorlogen moet alle infrastructuur vanaf de grond worden opgebouwd. Ook de financiële. Daarom is het bijvoorbeeld lastiger betaald te krijgen, maar daar zijn oplossingen voor te bedenken. Daarnaast ontbreken specificaties en procedures vaak, waardoor wij onze aanbieding wel zeven keer hebben moeten bijstellen. Maar de Irakezen zoeken kwaliteit en zijn bereid ervoor te betalen. Zo zijn ze op Chinese baggerschepen al afgeknapt. Nederland is daar wel goed in, net als in de agricultuur. Er liggen veel kansen. Tel daar de weinige concurrentie bij op en je hebt een interessante markt om zaken te doen.”

Meer informatie:
Zakendoen in Irak