Hoe doe je zaken in Hongarije?

www.buitenlandsemarkten.nl

De zakelijke mores in… Hongarije

Landkaart Hongarije

‘Het chaotische vind ik juist charmant aan Hongarije’: Regina Nijhof, frontoffice coördinator Nijhof-Wassink over de zakencultuur in Hongarije.

Ze viel voor het land toen ze elf was. Hier wil ik later wonen, dacht Regina Nijhof, frontoffice coördinator bij transportbedrijf Nijhof-Wassink. Inmiddels woont ze er zes jaar en spreekt ze vloeiend Hongaars. Handig, want na jarenlang transport van en naar Hongarije heeft Nijhof-Wassink sinds kort ook de handen vol aan binnenlands transport.

Droomland

“Ik kom uit Nederland maar woon hier sinds 2006. Vroeger gingen we hier op vakantie en toen ik elf was zei ik altijd: hier wil ik wonen. Ik heb Hongaars gestudeerd dus ik ken de taal en de geschiedenis. Op mijn werk spreken we ook Hongaars. Waarom ik zo van het land hou? Als je vanuit een vliegtuig naar Nederland kijkt zie je de welbekende strakke kavels, dat heb je hier niet. Het is chaotischer, charmant vind ik dat.”

Nijhof-Wassink

“In 2000 zijn we hier terechtgekomen door een klant, voor wie we op- en overslag deden. Momenteel zitten we hier met 30 medewerkers. De meesten zijn chauffeur, 4 mensen zitten op kantoor. We deden al veel transport van en naar Hongarije, maar onlangs hebben we een grote klus gekregen voor binnenlands transport. We vervoeren van alles, van pvc-poeder en kunsthars tot oliën en mengvoer voor veehouderijen.”

Goede contacten

“De bedrijfsleider is Hongaars, hij onderhoudt alle contacten en regelt alles. Hongaren doen het liefste zaken met Hongaren, zoals Nederlanders het liefste zakendoen met Nederlanders. Niks nieuws onder de zon. Goede contacten zijn echt nodig, want hier heerst veel bureaucratie. Wat je in Nederland in een uur kunt regelen kost hier bij wijze van drie dagen. Het verandert wel heel langzaam. Toen Hongarije nog niet bij de EU hoorde, moest je je lading altijd inklaren bij de douane, een soort dubbelchecks met veel stempels en papierwerk. Dat gaat nu sneller.”

Mooie vrouw als statussymbool

“Goede contacten zijn ook belangrijk vanwege de cultuurverschillen. Hiërarchie geldt hier bijvoorbeeld sterk. Wat dat betreft lijkt Hongarije een beetje op Duitsland. Een grote auto is belangrijk, een Mercedes, Volvo of BMW. Of een mooie vrouw aan de arm, ook een statussymbool. Verder zijn Hongaren moeilijker te peilen dan Nederlanders. Ja betekent niet per se ja, en nee niet per se nee. Je kunt dus niet blind varen op mondelinge afspraken. Tenzij je goede contacten hebt, dan maakt het bij wijze van niet uit wat er op papier staat.”

Handkus

“Hongaarse gewoontes waar ik van opkeek? Ha ha, ik ken er eentje. Een oude  gebruikelijke manier van groeten is dat de man zegt: ‘ik kus u op de hand.’ Dat is hier eigenlijk heel normaal, maar ik ben er nog steeds niet aan gewend. Sommigen kussen je hand ook daadwerkelijk, ook al gebeurt dat dan weer niet in zakelijke omgevingen. Kinderen zeggen het bijvoorbeeld ook tegen hun opa en oma.’

Meer informatie over Hongarije