Hoe doe je zaken in India?

AgentschapNL Internationaal

De zakelijke mores in India

Van backoffice naar grootmacht

De Vreeze, algemeen directeur bij Everett, over zakendoen in India:

"De brain drain waaronder India ooit leed, is al lang niet meer. Sinds het barsten van de internetbubbel blijven slimme koppen daar en brengen Westerse bedrijven het werk juist naar hen toe. Je moet als buitenlands bedrijf wel wat te bieden hebben. High potentials vragen om advies bij elderly in de familie. Bij klinkende namen als Philips en of Tata zeggen die: doen. Kent papa het bedrijf niet, dan ga je er niet aan de slag."



De Vreeze is net terug van een 45-daagse autoreis naar India. Hij is algemeen directeur bij Everett, een internationaal opererend IT- en consultancybedrijf met vestigingen in India, Italië en Engeland. De circa 120 medewerkers zijn gespecialiseerd in identiteitsmanagement. Ze adviseren onder andere universiteiten en banken over inlogsystemen.

Gemengd team
"Ik kom al sinds 1997 in het land. Veel mensen zien India nog steeds als een backoffice vol doeners, een soort tweederangs goedkope arbeidskrachten. Maar dat is totaal achterhaald. Indiërs zijn juist heel slimme denkers. Daarom schuif ik ze letterlijk naar voren bij klanten. In Rusland loopt bijvoorbeeld een klus waar twee Nederlanders, twee Engelsen, twee Italianen en vier Indiërs op zitten. Echt een internationaal team, dat afwisselend samen bij de klant of in een van de Everett-kantoren zit. Samen in één ruimte zitten voorkomt een hoop problemen. De teamleden zitten nooit langer dan drie weken apart.Blended shoring in plaats van offshoring, daar geloof ik in."

Offshoring
"Offshoring is niet meer van deze tijd. Indiërs werken procesgericht en theoretisch, Nederlanders resultaatgericht en creatief. Er is eens onderzoek gedaan naar hoe die twee soorten werknemers samen een brug zouden bouwen, letterlijk. Resultaat: het is beter de Indiërs de brug te laten ontwerpen en de Hollanders te laten bouwen. Want creativiteit heb je niet zozeer nodig in de ontwerpfase, maar juist in de bouwfase als je tegen onverwachte dingen aanloopt. En vooral met theoretische kennis ontwerp je goed bouwbare bruggen. Dit druist totaal in tegen de gangbare opvattingen over offshoring."

Keerpunt in 2000
"Hollanders hebben vaak een achterhaald beeld van India. Het land is gigantisch groot en heeft enorme regionale verschillen in taal, cultuur, religies en houding. Daarnaast kende India zo rond 2000 een keerpunt. In dat jaar voerden ze kernproeven uit. Dat leidde tot een collectief zelfvertrouwen: eindelijk hadden ze het gevoel dat ze zich konden meten met de grootmachten. Nu is het meer dan ooit zelf een grootmacht in de wereldeconomie en daardoor is het land opener geworden. De middenklasse bestaat uit 200 miljoen mensen en dat groeit alleen maar."

Tips
Vraag jezelf af welke investering je wilt doen qua tijd en geld. En ga naar India om je beeld scherp te stellen en het land te ervaren. Neem vooraf contact op met bijvoorbeeld de Nederlandse ambassade,NBSO's, de Kamer van KoophandelThe Netherlands India Chamber of CommerceNL EVD Internationaal
of particuliere adviseurs.

Verken uw kansen in India