Themabijeenkomst ‘Internationalisering Nederlandse infrastructuurmarkt en Waterbouw en Waterschappen 2020'

Bouwend Nederland - Vakgroep Civiele Betonbouw

Themabijeenkomst ‘Internationalisering Nederlandse infrastructuurmarkt en Waterbouw en Waterschappen 2020'

Locatie: Hotel Van der Valk te Breukelen

Tijd: dinsdag 8 oktober 2013, 14:30 - dinsdag 8 oktober 2013, 18:00

De Vakgroep Civiele Betonbouw organiseert in samenwerking met een aantal andere vakgroepen en infrasecties van Bouwend Nederland op dinsdag 8 oktober a.s.
de themabijeenkomst ‘Internationalisering Nederlandse infrastructuurmarkt en Waterbouw en Waterschappen tot 2020’ vanaf 14.30 uur in Hotel Van der Valk, Stationsweg 91 te Breukelen.

In verband met het infra brede karakter van deze twee onderwerpen is deze bijeenkomst opengesteld voor alle infraleden van Bouwend Nederland.

Ditmaal staat een tweetal thema’s op het programma, internationalisering van de Nederlandse infrastructuurmarkt en de resultaten van de EIB-sectorstudie Waterbouw en Waterschappen tot 2020. Verdere informatie in het navolgende programma.

PROGRAMMA
14.30 uur Ontvangst
15.00 uur Opening
Door Jil Ligterink, voorzitter Vakgroep Civiele Betonbouw en directievoorzitter Van Hattum en Blankevoort
15.05 uur Internationalisering van de Nederlandse infrastructuurmarkt
Door Richard Mulder, beleidsadviseur Infrastructuur Bouwend Nederland
In de komende jaren wordt een groot aantal infrastructuurprojecten via geïntegreerde contracten op de markt gebracht. Daarbij wordt ook het ontwerp en in een toenemend aantal gevallen onderhoud, beheer en financiering aan de markt uitbesteed. Bij recente aanbestedingen was er ook belangstelling voor deze projecten van buitenlandse bedrijven. Deze bedrijven leveren concurrentie voor Nederlandse bedrijven, maar bieden ook mogelijkheden tot samenwerking. In opdracht van Bouwend Nederland doet het Economisch Instituut voor de Bouw (EIB) onderzoek naar succesfactoren voor de Nederlandse gww-bedrijven in de concurrentie op de markt voor de grote infrastructuurprojecten in de komende jaren. De focus ligt hierbij op de grote geïntegreerde projecten van Rijkswaterstaat en ProRail (DBFM, D&C, allianties).
In deze presentatie de aanleiding en insteek van het onderzoek.
15.30 uur Cultuurverschillen in de praktijk
Door Geert Nijkamp, deskundige op het gebied van internationalisering en cultuurverschillen.
Tips en tricks bij cultuurverschillen tussen Nederlandse en buitenlandse ondernemingen.
16.00 uur Pauze
16.30 uur Resultaten EIB-sectorstudie Waterbouw en Waterschappen tot 2020
Door Taco van der Hoek, directeur EIB (onder voorbehoud)
Bouwend Nederland en de Unie van Waterschappen werken samen op het gebied van waterprojecten, benodigde sectorcapaciteit en de ontwikkeling van nieuwe vormen van samenwerking in de waterketen. Belangrijke vraagstukken in deze samenwerking zijn de investeringen die de komende tijd nodig zijn om de bouwopgaven op de waterdossiers te kunnen realiseren, de zorg over de beschikbaarheid van voldoende financiële middelen hiervoor, en behoud van de capaciteit die in de sector nodig is (kwantitatief en kwalitatief) om waterprojecten goed te kunnen uitvoeren.
Het EIB heeft in opdracht van Bouwend Nederland en de Unie van Waterschappen in beeld gebracht welke uitdagingen er zijn in de waterbouw in de periode tot 2020, zowel wat betreft investeringen en onderhoud als de rolverdeling en vormen van samenwerking in de waterketen. Op basis van een analyse van de marktstructuur, investeringsplannen en trends in de rolverdeling tussen opdrachtgever en opdrachtnemer wordt een beeld geschetst van de kansen en bedreigingen op de markt in de komende jaren en de opgaven voor zowel opdrachtgevers als marktpartijen in de waterbouw. In het bijzonder wordt ingegaan op de positie van de waterschappen op de markt.
17.00 uur Afsluiting
Gevolgd door een drankje en een hapje.
18.00 uur Einde

Voor nadere informatie kunt u contact opnemen met de heer J. Asscheman, Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of 079-325 2160.

Inschrijven voor deze bijeenkomst


Om U zich voor dit evenement aan te kunnen melden dient U eerst in te loggen.