Kwaliteit en voedselveiligheid voor Chinese groentesector


Een van de grootste problemen voor de Chinese landbouw is het grote aantal schakels tussen de telers op het platteland en de consumenten in de stad. Hierdoor hebben telers weinig informatie over de vraag vanuit de markt en ligt de focus op korte termijn successen. Om die reden krijgt ook voedselveiligheid te weinig aandacht, terwijl dit onderwerp in China wel steeds belangrijker wordt. Consultancy bureau Star Farm nam daarom in 2010 het initiatief tot een ‘task force’, met onder meer de bedrijven Metro Cash & Carry, Bayer CropScience en Rijk Zwaan. Het project stelt zich ten doel om op een transparante en duurzame wijze de het groente-aanbod naar een hoger en veiliger niveau te tillen.



Rassenkeuze

Voor het project, dat plaatsvindt in Jiaxing city in de provincie Zhejiang, werden vier gewassen uitgekozen: tomaat, aubergine, paprika en komkommer. De keuze van de rassen werd niet alleen gebaseerd op de wensen van de klanten van Metro, maar ook beïnvloed door het klimaat in Jiaxing. In overleg met Metro stelde Rijk Zwaan een rassenpakket samen, met onder meer aubergineras Brigitte RZ en komkommerras Deltastar RZ. Voor elk gewas stelde Bayer CropScience een gewasbeschermingsplan op en Star Farm zorgde voor training, begeleiding en uitwisseling van ‘best practices’. Ook Rijk Zwaan bleef intensief betrokken bij het project. Door specifiek teeltadvies te geven bij haar rassen, maar ook door informatie te vergaren die het bedrijf weer kan gebruiken als input voor haar rassenontwikkeling.

Indrukwekkende resultaten

Twee jaar na de start van het project zijn de resultaten indrukwekkend. In de eerste plaats leiden de rassen en teeltwijze tot een flink hogere productie per m²: telers haalden uit Brigitte maar liefst een 66 procent hogere opbrengst dan de lokale standaard. Mede om deze reden nam het inkomen van telers flink toe: voor auberginetelers gemiddeld met 137 procent. Net zo belangrijk is echter dat de producten van hoog niveau zijn. Alle geteste groenten voldeden aan de wettelijke residunormen en de kwaliteit voldeed ruimschoots aan de door Metro gestelde eisen. Maar de belangrijkste winst zit misschien wel in de lange termijn. Dankzij dit ketenproject is het teeltniveau van lokale telers gestegen en hebben zij nu een beter besef van het belang van voedselveiligheid.

Bron: Rijk Zwaan Chain Mail

Publicatiedatum: 6-2-2013