Duurzaam ondernemen in AGF: Syntens realiseert samenwerking tussen Scelta, Teboza en Verkuijlen

www.agf.nl

Duurzaam ondernemen: Syntens realiseert samenwerking tussen Scelta, Teboza & Verkuijlen

Ondernemers maken waardevol concentraat van champignon- en aspergeafval

Wat met champignonvoetjes kan - een waardevol concentraat van dit restproduct maken - zou ook met aspergeschillen moeten kunnen. Dat dacht in elk geval innovatieadviseur Ronald Groen toen hij Scelta Mushrooms uit Venlo benaderde voor een proef samen met Jo Verkuijlen van Verkuijlen Groenten en Fruit uit Heeswijk-Dinther.

Asperges

En hij had gelijk; sterker nog, Jan Klerken jr van Scelta had ooit al een proefje gedraaid met aspergevoetjes, geleverd door collega-ondernemer Will Teeuwen van Teboza uit Helden. "Die proef heeft om diverse redenen nooit een vervolg gekregen, maar wij zagen daar wel mogelijkheden", vertelt Jan Klerken. "Dus toen Ronald en Jo een afspraak maakten, kwam Will er ook bij." Scelta bezit de kennis en capaciteit om van champignonvoetjes een sterk concentraat te maken dat ten behoeve van de afnemer - de voedingsindustrie - verpoederd wordt. Ook wordt het ingezet als smaakversterker.

Ondergeploegd

Momenteel worden de aspergevoetjes op de akkers ondergeploegd. Teeuwen rekent het voor: "We halen 8.000 kilo asperges van een hectare en daarvan gaan 1200 tot 1500 kilo aspergevoetjes terug naar de akker." Teler en aspergerasontwikkelaar Teboza verkoopt zijn asperges aan foodservices en retail. Verkuijlen levert met name geschilde asperges aan de grootgrutter van Nederland. Behalve aspergevoetjes heeft Verkuijlen ook grote hoeveelheden schillen als restproduct.

Waardevol restproduct

Net als bij de champignonvoetjes heeft dit restproduct nog voldoende waarde om hergebruikt te kunnen worden. "Het ligt eigenlijk voor de hand dat het procedé van Scelta ook geschikt is voor de reststroom van asperges'", meent Ronald Groen. "We hebben dit voorjaar een proef gedaan en de resultaten zijn zonder meer bemoedigend. De voetjes zijn goed te verwerken, maar de schillen blijken wat lastig te zijn voor de vijzel. Maar daar heeft Jan oplossingen voor." Vooral Klerken beaamt dit: "Er bestaan diverse methoden van extractie en wij willen graag onze productiemethoden innovatief verbreden. Voor ons is het prettig om een tweede product mee te laten lopen in de capaciteit van de fabriek." Omdat het een sterk seizoensgebonden product is, zal Klerken zo nodig nachtploegen instellen.

Samenwerkingsproject

Maar voor het zover is, zullen de drie partners de markt moeten overtuigen van de waarde van hun concentraat, al dan niet in poedervorm. "We gaan de komende tijd de boer op met het concentraat dat we dit voorjaar als proef hebben verkregen", zegt Will Teeuwen. "Ik verwacht wel dat we, gezien de diversiteit van onze afzetkanalen, elk onze eigen markt gaan benaderen. Maar uiteindelijk moet dit een samenwerkingsproject van deze drie ondernemingen worden." Ook Klerken staat open en positief tegenover deze clustersamenwerking. "Het leuke is dat ieder zijn eigen expertise, netwerken en afzetgebieden inbrengt. Gezamenlijk vermarkten zal echter nog lastig worden."

Ronald Groen zal met de drie ondernemers op korte termijn een aantal knopen doorhakken. "Hoe groot moet de productie worden en hoe gaan we de markt interesseren voor dit product? Syntens kan partijen bij elkaar brengen en zijn netwerk inzetten. En zolang de samenwerking nog niet is vastgelegd, stellen wij ons op als de onafhankelijke gesprekspartner."

Meer informatie:
www.sceltamushrooms.com
www.geschildeasperge.nl
www.teboza.com

Bron: Syntens

Publicatiedatum: 12-11-2012