High Tech Stoomtechnologie in de Voedingsmiddelenindustrie

www.agf.nl

Wilco Fauth, general manager van FTNON:
"Stoom heeft de toekomst"

Food Technology Noord-Oost Nederland (FTNON) begon ruim 50 jaar geleden met het bouwen van machines voor de Nederlandse voedingsmiddelenindustrie. Vandaag is FTNON een high-tech onderneming die leeft van de export. Hun machines gaan de wereld over, zoals bij de DCC® stoomtechnologie.



De Dynamic Cloud Control (DCC®) stoomtechnologie wordt gebruikt voor verschillende industrieën en kan bij diverse producten worden toegepast. Hierbij moet je denken aan aardappelen, groenten, vlees zoals gehaktballen enzovoort. Hoe werkt het? Wilco Fauth, general manager van FTNON, licht toe. “Het is een trend om producten steeds vaker met stoom te behandelen, waar dit vroeger met water gebeurde. Stoom heeft een aantal voordelen ten opzichte van water zoals minder energieverbruik voor het verwarmen. Water is duur en je vermijdt het probleem van afvalwater. Het nadeel is: hoe houd je stoom vast in een procesinstallatie zonder dat er aan de in- en uitloopzijde enorm stoomverlies plaatsvindt. Bij de DCC® stoomtechnologie wordt gebruik gemaakt van een speciale stoomkamer, waardoor het verlies minder dan 1% is.”

De toepassing van DCC® lijkt eindeloos. Zo kan men groente met stoom garen met als resultaat een beter eindproduct door verminderde uitspoeling van vitamines, mineralen en kleur. Of fruit desinfecteren, dat wil zeggen insecten en bacteriën doden. Fauth: “Voordat in een high care-omgeving het verwerkingsproces begint, heb je dus al een veilig product gecreëerd. Dat is erg actueel, gezien de recente uitbraak in de Verenigde Staten, waar zelfs mensen zijn overleden na het eten van besmet vers fruit uit de supermarkt.”

Het proces bij fruit verloopt als volgt: de schil van het fruit wordt een korte tijd behandeld met stoom. Dit doodt de bacteriën maar ook larven van een mug, die daarin zijn gelegd. Meteen daarna wordt het fruit afgekoeld tot meestal 4°C. Er is geen warmte-effect in het vruchtvlees. Het product kan aansluitend worden geschild of direct in de handel worden gebracht.

De DCC® stomer voor de groente- en aardappelverwerking is wereldwijd het meest geëxporteerd. Daarnaast loopt de versie voor diervoeding goed in ontwikkelde landen. De belangrijkste markten voor het model voor fruit zijn de Verenigde Staten en Canada, Westen Zuid-Europa, Australië en Japan. Elk apparaat is maatwerk. “We kijken welke producten en welke behandelingen een klant wil geven. Vervolgens kijken we naar de meest kritieke aspecten van het product. Daar wordt het model uiteindelijk op afgestemd.

Natuurlijk kijken we intussen ook naar de procesruimte bij de klant om te bepalen of de machine in de ruimte past en of deze naar binnen kan worden getransporteerd”, aldus Fauth. FTNON wil graag de Japanse markt veroveren. “In dat land wachten duizenden oudere stomers op vervanging. Die worden natuurlijk gebruikt voor noedels en dergelijke. Het kost veel tijd om deze markt te ontwikkelen, maar wij hebben nu wel een voet tussen de deur. Een Japanse agent verzorgt de distributie. Hier, zoals ook elders, richten wij ons op het bouwen van machines met componenten uit het desbetreffende land zelf, zodat men een probleem met een onderdeel lokaal kan oplossen”, besluit hij.

Bron: Berichten Buitenland, LNV

Publicatiedatum: 15-5-2012