AWT email alert 5 april 2012

Vier tekenen dat de huidige internetrevolutie geen zeepbel is
Tien jaar geleden knapte de internetzeepbel. Maar nu is de situatie ingrijpend veranderd, zegt Dylan Tweney, executive editor van VentureBeat. Hij ziet de huidige revolutie van het internet niet snel spaak lopen. Een artikel op Co.Exist gaat een stap verder: de interneteconomie kan een grote impuls krijgen door internetsnelheden te verhogen. De Nederlander Geert Nijkamp heeft een boek geschreven over het belang en de mogelijkheden van internet voor de Nederlandse export.
Artikel Venture Beat
Artikel Co.Exist
Artikel Nijkamp

 

 

www.awt.nl

AWT e-mail alert 5 april 2012

 

Het bedrijfsleven, de kennisinstellingen en de overheid hebben afgelopen maandag de innovatiecontracten getekend. Hiermee komt in 2012 ongeveer ¤ 2,8 miljard beschikbaar voor onderzoek en ontwikkeling van vernieuwende producten en diensten in de topsectoren van de economie. Het bedrijfsleven draagt hieraan ¤ 1,8 miljard bij, de overheid ¤ 1 miljard via de NWO en de instituten voor toegepaste kennis (TNO, DLO, ECN, NLR, Marin en Deltares). Samen met de nieuwe belastingaftrek voor onderzoek en ontwikkeling (RDA), het innovatiefonds MKB+ en andere maatregelen loopt de bijdrage van de overheid op tot meer dan ¤ 2 miljard in 2015. Bij de ondertekening van de Innovatiecontracten hield minister Verhagen (EL&I) een toespraak. Ook schreef hij, samen met staatssecretaris Zijlstra (OCW), een brief over het bedrijvenbeleid aan de Tweede Kamer. Volgens VNO-NCW ligt dit beleid nu “goed op koers”. Ondernemersorganisatie FME-CWM vindt het teleurstellend dat NWO bij de verdeling van de innovatiegelden “nog niet verder heeft gekeken dan tot eind volgend jaar”. Ook vindt ze dat de wetenschap de focus moet verleggen van alfa en gamma naar bèta.
Nieuwsbericht Rijksoverheid
Toespraak Verhagen
Kamerbrief Verhagen / Zijlstra
Overzicht innovatiecontracten en human capital agenda’s (pdf)
Nieuwsbericht VNO-NCW
Nieuwsbericht FME-CWM

Nieuws uit Nederland

Verhoging private bijdrage in het hoger onderwijs
Op verzoek van het ministerie van OCW heeft het CPB een antwoord geformuleerd op de vraag wat de gevolgen zijn van de vervanging van de basisbeurs voor bachelorstudenten door een sociaal leenstelsel. LSVb-voorzitter Pascal ten Have vindt de conclusies die het CPB trekt “gemakzuchtig”, aldus ScienceGuide. Twee hoogleraren, Bas Jacobs (Rotterdam) en Lex Borghans (Maastricht), schreven een artikel over fiscaal neutraal bezuinigen op het hoger onderwijs. Het artikel van Borghans leidt op ScienceGuide tot de conclusie: Rutte kan miljarden bezuinigen op het hoger onderwijs en elke student toch duizenden euro’s meer studiefinanciering geven. Staatssecretaris Zijlstra van OCW heeft, mede op basis van de CPB-studie en genoemde artikelen van de twee hoogleraren, een nota geschreven met een nadere toelichting op zijn plannen met de studiefinanciering.
Persbericht
Rapport (pdf)
Artikel ScienceGuide - 1
Artikel Jacobs (pdf)
Artikel Borghans
Artikel ScienceGuide - 2
Nota Zijlstra

Beurzen voor deeltijdstudenten
Het kabinet wil een beurs geven aan studenten die in bepaalde sectoren een deeltijdopleiding willen volgen. Dit moet de terugloop van het aantal deeltijdstudenten keren. Deeltijdopleidingen krijgen dan niet langer rechtstreeks geld van de overheid voor het aantal studenten dat ze opleiden. Volgens de VSNU worden deeltijdstudies die buiten het kabinetsvoorstel vallen, onbetaalbaar voor veel studenten. “Het is dus geen goed plan. Studeren in deeltijd zou breed gestimuleerd moeten worden.” HBO-raad-voorzitter Thom de Graaf reageert eveneens negatief op de plannen. Volgens hem schaden ze onder meer de ambitie het LevenLangLeren te bevorderen en treffen ze ruim 60.000 studenten bij hogescholen en ruim 10.000 bij universiteiten. In een brief aan de Kamer onderbouwt staatssecretaris Zijlstra van OCW zijn beleid.
Nieuwsbericht Rijksoverheid.nl
Reactie VSNU
Reactie HBO-raad
Kamerbrief Zijlstra

Technologische industrie blijft investeren in innovatie
Ondanks de economische situatie blijft de technologische industrie volop innoveren. Dit blijkt uit het onderzoek Technologie & Innovatie dat de Vereniging FME-CWM heeft gepubliceerd. Van de bedrijven die hebben deelgenomen aan de tweejaarlijkse enquête geeft 61% aan dat hun R&D-budget in de afgelopen twee jaar gelijk is gebleven. Ruim 30% meldt een toename.
Nieuwsbericht
Rapport (pdf)

Achtergronden uit Nederland

Nieuwe KNAW-president wil grotere rol voor onderzoekers in wetenschapsbeleid
Het Nederlandse overheidsbeleid moet meer worden gebaseerd op wetenschappelijke gegevens. En wetenschappers moeten nauwer worden betrokken bij het wetenschapsbeleid. Dat zegt de nieuwe KNAW-president Hans Clevers in een interview met ScienceInsider.
Interview Clevers

Beleidsvoorstellen WBSO richting Kamer
De WBSO doet wat hij beoogt: de private loonuitgaven aan speur- en ontwikkelingswerk (S&O) bevorderen. Bovendien versnelt de regeling de voortgang van innovatieprojecten. Dat concludeert een onderzoek van bureau Panteia/EIM, uitgevoerd in opdracht van het ministerie van EL&I. Het Kabinet heeft naar aanleiding van de evaluatie beleidsvoorstellen naar de Kamer gestuurd.
Nieuwsbericht Rijksoverheid
Evaluatie (pdf)
Beleidsvoorstellen (pdf)

Zicht op ontwikkelingen in ICT-landschap
Cloud computing, duurzaamheid, globalisering. Het zijn slechts enkele ontwikkelingen die het ICT-landschap de komende jaren zullen bepalen. Met de Omgevingsscan 2011 heeft SURFnet de belangrijkste trends en marktontwikkelingen op een rij gezet.
Rapport

Philips wil kennishefboom
Betekenisvol innoveren dat levens van mensen verbetert. Dat noemt Frans van Houten (CEO Philips Research) de missie die zijn bedrijf doet kiezen voor samenwerken met de UU, TUe en UMCU. Samen moeten zij met hun kennis Europa veroveren.
Artikel ScienceGuide

Nieuws uit Europa

Nieuwe initiatieven moeten mkb helpen buitenlandse markten te betreden
De Europese Commissie heeft een reeks maatregelen aangekondigd om kleine en middelgrote ondernemingen te helpen internationaal te gaan. Het gaat onder andere om projecten voor bedrijven in een aantal innovatieve sectoren, hulp bij bescherming van IP-rechten in China en evenementen voor het bevorderen van ondernemerschap.
Nieuwsbericht EC

Discussie over aantal banen dat Horizon 2020 oplevert
Het EU-onderzoeksprogramma Horizon 2020 gaat, volgens de Europese Commissie, 830.000 banen opleveren in 2030. Stanford-expert Burton Lee betwijfelt dat. Volgens hem ontbreekt het Europa aan goede effectbeoordelingsmethodologieën. De EC meldt dat het cijfer is berekend met het Nemesis-model, dat internationaal vaker wordt gebruikt.
Artikel EurActiv

Pleidooi voor meer aandacht sociale wetenschappen in Horizon 2020
De European Alliance for the Social Sciences and Humanities (ALLEA) verwerpt het idee van de Europese Commissie dat Horizon 2020 voldoende ruimte biedt aan de sociale en geesteswetenschappen. In een open brief vraagt ze om extra aandacht voor ‘het begrijpen van Europa in een mondiale context, met name de overgang naar een innovatieve samenleving’. Een werkgroep van ALLEA heeft een voorstel voor een nieuw programmaonderdeel gemaakt. Op het Higher Education Network van The Guardian is David Phipps een serie artikelen gestart over het belang van de sociale en geesteswetenschappen voor het overheidsbeleid.
Bericht University World News
Open brief
Voorstel programmaonderdeel (pdf)
Eerste artikel Phipps
Tweede artikel Phipps

Extra proefprojecten voor de ontwikkeling van kennispartnerschappen
De Europese Commissie heeft een oproep gedaan voor nieuwe voorstellen voor de ontwikkeling van kennisallianties. Dat zijn samenwerkingsverbanden tussen instellingen voor hoger onderwijs en innovatiespelers die het Europese innovatiepotentieel kunnen helpen ontwikkelen. Eerder werden al 3 projecten gehonoreerd.
Nieuwsbericht
Eerder gehonoreerde projecten

Finland: Tekes speelt grote rol bij stimuleren onderzoek en innovatie
Recente studies en internationale vergelijkingen laten zien dat Finland succesvol is met onderzoek en innovatie. In een nieuwe publicatie heeft Tekes de belangrijkste bevindingen op een rij gezet. Op basis van de gegevens constateert de organisatie dat ze succesvol intervenieert in onderzoek en innovatie.
Nieuwsbericht
Rapport (pdf)

Achtergronden uit Europa

‘Maak Europeanen bewust van belang e-vaardigheden’
Steeds meer banen vergen ICT-vaardigheden en die trend zal de komende jaren alleen maar doorzetten. Daar ligt een belangrijke uitdaging voor Europese en nationale overheden, concludeerden aanwezigen op de E-Skills Week 2012 van de Europese Commissie. Maar ook burgers moeten bewust worden gemaakt van het belang van e-vaardigheden.
Artikel Neth-ER

Het geheime ingrediënt van Scandinavische technologie
Nieuwe technologie uit de Scandinavische landen – denk aan Linux of Skype – is niet alleen innovatief maar heeft vaak ook belangrijke sociale en commerciële waarde. Dit is geen toeval, het is gewoon onderdeel van de Scandinavisch traditie, aldus een artikel op Co.Exist.
Artikel Co.Exist

Duitsland: Kabinet stelt High-Tech-strategie vast
Het Duitse kabinet is akkoord gegaan met voorstellen voor de concrete invulling van de high-tech-strategie (HTS) 2020. Vanuit deze strategie zullen de komende jaren tientallen projecten worden gefinancierd op de thema’s klimaat/energie, gezondheid/voeding, mobiliteit, communicatie en veiligheid. Tot 2015 is maximaal 8,4 miljard euro beschikbaar.
Persbericht
Website Hightech-Strategie 2020 für Deutschland

Achtergronden uit de rest van de wereld

‘Financiering en publieke betrokkenheid R&D moeten fundamenteel veranderen’
De afnemende publieke budgetten, de enorme veranderingen in onderzoeksmethoden en instrumenten en de grote ontdekkingen in de wetenschap zelf, vragen om een fundamentele heroverweging van de financiering en uitvoering van R&D. Dat stelt Alan I. Leshner , CEO van de American Association for the Advancement of Science (AAAS).
Artikel

Zoeken naar nieuwe wegen voor een duurzame toekomst van universiteiten
Twee artikelen in de internationale pers richten zich specifiek op de financiële toekomst van universiteiten. Een artikel van University World News meldt dat overheden en universiteiten steeds meer kijken naar het Britse model, waarbij de kosten van het hoger onderwijs worden verlegd van de staat naar de student. Het Center for American Progress beveelt nieuwe business-modellen voor universiteiten aan.
Artikel University World News
Artikel American Progress

Diversiteit in strategieën voor universitaire tech-transfer
Drie weken geleden wezen we op een artikel in Innovation Excellence over de verschillende manieren waarop universiteiten hun kennis vercommercialiseren en ondernemerschap stimuleren. Afgelopen week verscheen een tweede artikel over dit onderwerp.
Artikel

Indiaas universitair stelsel heeft twee gezichten
Net als China is India voor de westerse wereld een interessante partner om mee samen te werken op het gebied van topwetenschap, stelt een artikel in The Huffington Post. Tegelijkertijd constateert The Washington Post wantoestanden aan de onderkant van de universitaire markt in India. Nieuwe universiteiten schieten als paddestoelen uit de grond, waarvan vele zonder goedkeuring of erkenning van de overheid. Afgestudeerden zitten vervolgens met een waardeloos diploma. Een onderzoek van TeamLease en het Indian Institute for Job Training gaat grondig in op de tekortkomingen van het Indiase hoger onderwijs. ScienceGuide geeft hiervan een korte samenvatting.
Artikel The Huffington Post
Artikel The Washington Post (2 pag.)
Rapport TeamLease (pdf)
Artikel ScienceGuide

VS: NSF zet onderzoekers bij elkaar om commerciële potentie nieuwe technologieën uit te werken
De National Science Foundation (NSF) heeft vorig jaar een programma gelanceerd om nieuwe technologische concepten van universiteiten te beoordelen en zo mogelijk naar de markt te brengen: de NSF Innovatie Corps (I-Corps). Een artikel in The Huffington Post beschrijft de eerste – positieve – ervaringen.
Artikel The Huffington Post
Website NSF Innovatie Corps

‘Ondernemerschap is de oplossing van onze innovatieprobleem’
Als de Verenigde Staten zijn economische dominantie wil behouden, moet het land veel sterker inzetten op het bevorderen van ondernemerschap, aldus een artikel op Forbes. Dat zei de AWT drie weken geleden scherper in een briefadvies: “Om economisch te groeien en nieuwe banen te creëren, moet Nederland ambitieus ondernemerschap stimuleren.”
Artikel Forbes (2 pag.)
AWT-briefadvies

De uitdaging van China als innovatieland
Nederland moet China beschouwen als kans, niet als bedreiging, stelde de AWT in zijn laatste advies De Chinese Handschoen, over samenwerking met het Aziatische land op het gebied van onderzoek en innovatie. Een artikel in het Business-katern van The Huffington Post Business onderschrijft feitelijk deze stellingname. Als we onze comparatieve voordelen weten te behouden, kan innovatie in China zowel dat land als ons ten goede komen. Een zelfde beeld komt naar voren uit een analyse van de ontwikkelingen op het gebied van innovatie in de dienstensector in China, op Voxeu.org. Een artikel op Innovation Excellence legt uit dat we zelfs kunnen leren van China, vooral als het gaat om innovatiecultuur. Een artikel in The Washington Post is minder verwachtingsvol. Hierin komt Xu Xiaoping aan het woord, een van de meest prominente Chinese ‘angel investors’. Volgens hem wordt China ‘ten minste de komende 20 jaar’ niet echt innovatief. Een artikel in The Guardian plaatst ook vraagtekens bij de Chinese innovatiekracht. Volgens de schrijver valt de Chinese economie binnenkort terug. Tegelijkertijd zal, volgens hem, een ander land een heropleving doormaken: Japan.
Artikel The Huffington Post
Artikel Voxeu.org
Artikel Innovation Excellence
Artikel The Washington Post
AWT-advies
Artikel The Guardian

Vier tekenen dat de huidige internetrevolutie geen zeepbel is
Tien jaar geleden knapte de internetzeepbel. Maar nu is de situatie ingrijpend veranderd, zegt Dylan Tweney, executive editor van VentureBeat. Hij ziet de huidige revolutie van het internet niet snel spaak lopen. Een artikel op Co.Exist gaat een stap verder: de interneteconomie kan een grote impuls krijgen door internetsnelheden te verhogen. De Nederlander Geert Nijkamp heeft een boek geschreven over het belang en de mogelijkheden van internet voor de Nederlandse export.
Artikel Venture Beat
Artikel Co.Exist
Artikel Nijkamp

Dreigend tekort aan natuurlijke grondstoffen gaat innovatie impuls geven
Prijsschommelingen en toenemende tekorten aan natuurlijke grondstoffen worden in de nabije toekomst een belangrijke motor voor innovatie, aldus onder meer een artikel op Strategy+Business. Dat zou wel eens goed kunnen uitpakken, stelt columnist Thomas L. Friedman in The New York Times. Hoe minder natuurlijke hulpbronnen een land heeft (zoals Finland, Singapore en Japan), hoe beter het scoort op het gebied van kennis en innovatie. Friedman baseert zijn stellingname op een recent verschenen OESO-studie. Een artikel van Richard Florida in The Atlantic Cities nuanceert de bevindingen: een land als Noorwegen laat zien het bezit van natuurlijke rijkdommen kennis en innovatie niet in de weg hoeft te staan. Andrew Hargadon van de Universiteit van Californië vertelt welke uitdagingen het dreigende tekort aan natuurlijke grondstoffen met zich meebrengt voor bedrijven.
Artikel Strategy Business
Artikel The New York Times
Artikel OESO
Artikel The Atlantic
Artikel Hargadon

Creativiteit is de sleutelvaardigheid voor de 21e eeuw
Een reeks recente studies toont aan dat de creativiteit van vitaal belang is voor de toekomst van de economie en de maatschappij als geheel, vertelt een artikel op The Creativity Post. Innovation Management constateert dat bedrijven vooral de creativiteit van consumenten beter moeten benutten bij hun innovatieprocessen. Volgens een rapport van de Economist Intelligence Unit (EIU), getiteld ‘The next decade of Technology in Business’, geloven de meeste topmensen uit het bedrijfsleven zelfs dat hun klanten in 2020 R&D zullen vervangen als de belangrijkste bron van ideeën voor nieuwe producten en diensten.
Artikel The Creativity Post
Artikel Innovation Management
Artikel Game-Changer
Leaflet EIU (pdf)
Executive Summary EIU (pdf)

De 50 meest innovatieve bedrijven ter wereld
Afgelopen week verschenen twee lijstjes met meest innovatieve bedrijven ter wereld, die van Fast Company en die van Technology Review. Op de eerste staat Apple bovenaan, op de tweede Alcatel-Lucent.
Ranglijst FastCompany
Ranglijst Technology Review

Sociale ondernemers pakken wereldproblemen aan
Link TV heeft een korte film samengesteld over hoe sociale innovatie de wereld kan veranderen. Het is een compilatie van filmpjes van winnaars van de McKinsey & Company’s Social Innovation Video Contest. De film ging in première op het Skoll World Forum for Social Entrepreneurship, van 28 tot 30 maart gehouden in Oxford, Engeland.
Artikel The Huffington Post (12 pag.)
Skoll World Forum 2012

Lessen uit de IBM Smarter Cities Challenge
The Huffington Post schrijft over de IBM Smarter Cities Challenge, een project van IBM om steden uit de hele wereld te helpen bij het ontwikkelen van strategieën die het leven van hun inwoners verbeteren. Investors.com laat Guru Banavar aan het woord, vice-president en CTO van de mondiale publieke sector unit van IBM. Hij legt het grote belang van nieuwe technologie voor steden uit.
Artikel The Huffington Post
Artikel Investors.com (2 pag.)

Het open-innovatiemodel van Unilever moet duurzame groei brengen
Unilever heeft een nieuwe online platform dat deskundigen van buiten de mogelijkheid biedt mee te denken over nieuwe oplossingen voor omzetgroei en vermindering van de milieu-impact. Het is de eerste keer dat Unilever zijn onderzoeksprojecten openbaar maakt in een open forum.
Artikel Innovation Management

Tijdlijn van onze technologische toekomst
Sommige technologiebedrijven hebben reeds draaiboeken klaar voor de komende decennia. CNN Money laat, aan de hand van een grafische presentatie, zien wat we kunnen verwachten.
Artikel

In verband met Pasen verschijnt de AWT e-mail alert volgende week niet. Wij wensen u prettige paasdagen!