Grote kansen voor Nederlandse ondernemers om lokaal in Senegal te gaan telen - kennis is grote exportkans

Kleiweg ziet grote kansen voor Nederlandse ondernemers om in het Senegal-seizoen uien te telen. "De vraag is welke Nederlandse uien hier in Senegal te produceren zijn, maar als je hier kunt produceren, heb je een hele markt tot je beschikking. Er is hier al een grote Nederlandse ondernemer actief die hier ook uien heeft geproduceerd en dat is redelijk goed verlopen. Vaak zijn de Nederlandse handelaren niet de producenten, dus die moeten wel samenwerken. Er zijn genoeg Senegalezen die hierbij met Nederlandse ondernemers samen willen werken."

De ambassadeur verwacht niet dat de Nederlandse uienexport naar Senegal snel weg zal vallen. "Senegalezen eten 25 kilo uien per jaar, veelal met vis en bij de kip. Dat is ruim drie keer zoveel als in Nederland. Daarbij komen er elk jaar 3% Senegalezen bij. Die bevolkingsgroei leidt tot een grotere consumptie. Overigens verwacht ik niet dat de Nederlandse export nog veel zal groeien, omdat de lokale uienteelt jaarlijks fors toeneemt.  Naast de concurrentie van de eigen teelt, timmert ook een land als Marokko flink aan de weg in Senegal. Het probleem is dat deze Marokkaanse uien nogal eens illegaal, vaak via Mauritanië, het land inkomen. Die contrabanden proberen we aan banden te leggen. Veel meer concurrentie dan de lokale teelt en Marokko zie ik niet op uiengebied."


Het hele interview lezen? Neem dan een abonnement op Primeur en we sturen je het februari-nummer nog toe

Publicatiedatum: 28-2-2014
Auteur: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
Copyright: www.agf.nl