Groei is in deze tijd de enige optie om competitief te kunnen blijven

Maar groeien moet wel in de juiste richting gebeuren, legt Martínez uit. "In de afgelopen tijd hebben we veel collega's richting Marokko zien gaan. Daar hebben ze zich vergaloppeerd; het was daar toch veel complexer dan gedacht. Wat dat betreft blijven we liever lokaal. We zullen blijven uitbreiden. Maar we willen geen snelle expansie, ik heb liever iets dat zich langzaam maar zeker ontwikkelt."
Een veld waarin ze uitbreiden is de biologische kant van het bedrijf. De meerderheid van de aangesloten telers maakt nu nog gebruik van conventionele teelttechnieken. Hoewel geen van de conventionele telers zijn overgeschakeld op biologische teelt, is het bedrijf toch in die richting gegroeid door het opnemen van nieuwe biologische telers. "Aan de andere kant maken we veelvuldig gebruik van natuurlijke vijanden in onze kassen om het middelen gebruik te beperken en een zero-tolerance beleid qua residuen te hanteren. We besteden hier veel aandacht aan, de 'beestjes' worden nu ingezet op plaatsen waar voorheen de spuit gehanteerd werd."

"Biologische teelt is nu nog een beetje moeilijk," zegt Martínez. "Maar naarmate de tijd verstrijkt, zullen er minder en minder chemische producten beschikbaar zijn. Dan wordt biologisch onafwendbaar. De scheidslijnen tussen biologisch en conventioneel zullen steeds kleiner worden. Je ziet nu al dat de twee teelten elkaar voor een groot deel elkaar overlappen. Puur omdat de klant veeleisender wordt en omdat er een bewustwording gaande is onder de telers in Almeria. We weten donders goed dat we duurzaam moeten werken, anders blijft er uiteindelijk niets over van alles wat we in de jaren hebben opgebouwd hier."

Meer informatie:

UNICA: www.unicagroup.es
CASUR: www.casur.com/en


Publicatiedatum: 6-9-2013
Auteur: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
Copyright: www.agf.nl