Middle classers willen rode tomaten

www.agentschapnl.nl

‘Middle classers willen rode tomaten’

Zaadjes uit je oogst bewaren is passé. Voor gegarandeerd glanzend rode tomaten gebruik je gekweekte zaadjes.

‘Sinds 1990 laten we boeren inzien dat hun oude werkwijze niet winstgevend is,’ vertelt Glenn Pardede van Ewindo. Dat lukt uitzonderlijk goed, samen met Enza Zaden en East West Seeds International: 7.000 boeren in Indonesië doen mee.

Place to be

“Tomaat is het populairst in Indonesië , daarna chili, komkommer en meloen. We kweken, produceren en verkopen deze hoge kwaliteit zaadjes, samen met onze 650 medewerkers en 7000 boeren. Tien miljoen boeren gebruiken ze, ongelooflijke aantallen voor Nederlandse begrippen. Indonesië is echt the place to be. Van de 240 miljoen inwoners bewegen veel mensen nu van arm naar middenklasse. De auto’s worden steeds maar groter. Daarnaast willen mensen ook gezonder eten. Nu eet men nog maar 40 kilo groente per jaar, terwijl 70 kilo wordt voorgeschreven.”

Vroeger

“Vroeger gebruikten boeren zaadjes die ze over hadden na de oogst. Dan weet je nooit zeker wat het resultaat is. Bij tomaten zorgen vrouwelijke zaadjes bijvoorbeeld voor een wat gelere kleur, de mannelijke voor een meer roze. Maar een regenboog aan kleuren levert niet veel op. Wij kruisen en bewerken zaadjes zo dat je zeker bent van knalrode tomaten. En de zaadjes zijn heel goedkoop, 3 a 4 procent van de totale kosten voor het verbouwen van je groente. Je betaalt voor 10 gram zaden 200.000 roepia, 8 roepia per zaadje, echt niks. En je krijgt een betere prijs voor je oogst.”

Horti Law

“Helaas heeft de Indonesische overheid in 2010 de Horticulture Law gelanceerd. Deze wet beschermt de tuinbouw. Heel goed, alleen artikel 100 is heel nadelig voor ons. Hierin staat dat 70% van elk tuinbouwbedrijf in handen moet zijn van Indonesische bedrijven. Maar wij zijn 100% Nederlands. Ik zou zeggen: stimuleer juist buitenlandse bedrijven, anders blijf je jaarlijks voor 2 biljoen euro aan tuinbouwproducten importeren. Bovendien zit er veel kennis bij ons. Mensen denken dat tuinbouw onderaan de piramide zit en vies is, maar het gaat juist om cleane en ingewikkelde technologie.”

Expertise

“Onze kracht is dat we sterke kweektechnieken hebben en zaadjes maken die de Indonesische markt nodig heeft. En we weten hoe je zaadjes moet opslaan: in een veilige omgeving met constante temperatuur en vochtigheid. Ook dat hebben we hier gerealiseerd, samen met een gespecialiseerd bedrijf uit Nederland. Nederland is nu eenmaal goed in het produceren van zaadjes, de overheid stimuleert dat ook. We krijgen veel steun van Agentschap NL, de ambassade en de Kamer van Koophandel in Indonesië. Een volgend project is netten en regenschermen aan boeren geven, nodig door de klimaatverandering. Ondanks de Horti Law zijn Nederlandse investeringen nog steeds heel belangrijk voor de Indonesische economie.”

Verken ook uw kansen in Indonesië!!

Topsector Agro

Jean Rummenie, counsellor voor Agriculture, Nature and Food Quality in Indonesia, Malaysia and Singapore, licht toe waarom de Nederlandse agrosector op Indonesië focust. Rummenie: “Binnen de landbouwsector in Indonesië neemt tuinbouw snel in belang toe. De productie van groente en fruit steeg van 20 miljoen ton in 2000 tot 30 miljoen ton in 2010. We verwachten dat die ontwikkeling stevig doorzet en Nederlandse kennis, technologie en plantaardig materiaal zijn onmisbaar om hierbij de broodnodige innovatie door te voeren.


Dankzij het nieuwe beleid van de topsectoren kunnen we samen met de private sector opgedane ervaringen grootschalig toepassen. Het accent ligt op de ontwikkeling van de keten als geheel. De aandacht gaat vooral naar good agricultural practices, zoals minder pesticiden gebruiken, post harvest handling, logistiek en marketing.”

Tot nu toe importeert Indonesië nog veel groeten en fruit en is de consumptie per hoofd van de bevolking nog laag. Maar met een snel groeiende bevolking kan de tuinbouwsector zich de komende 10 jaar met Nederlandse kennis en technologie ontwikkelen tot een topsector. Dan kan Indonesië uiteindelijk zelfvoorzienend worden en misschien zelfs transformeren tot exporteur.”

Meer informatie:
Embassy of the Kingdom of the Netherlands
Ir. Jean F.Rummenie
Afdelingshoofd en landbouwraad
T. +62-21-5241032
E. Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.